Sivil Toplum

Toplantıya Berna Tokman da iştirak etti. 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Etkinliği, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk’ün katılımı ile gerçekleştirildi.​

Toplantıya TOBB Afyonkarahisar Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Berna Tokman da iştirak etti. 

Etkinliğin açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak, ‘Kadın yaşamın her bölümünde olmak zorunda’ dediklerini, Çalışkanlığın ve başarının türiyetinin olamayacağını söylediklerini anımsattı.

Ayrımcılığa ve bayanlara karşı ön yargılara karşı çıktıklarını altını çizen Hisarcıklıoğlu, “Kadın girişimciliğin desteklenmesi lüzumliliğini kuvvetli bir sesle dile getirdik. Fırsat eşitliği istedik. Kadınların, iş dünyasından akademik camiaya, sosyal yaşamdan politikaya kadar, geniş bir yelpazede aktif rol alması lüzumliliğini, her fırsatta savunduk” dedi.

Hisarcıklıoğlu, imkân verilir ve önlerine engel konmazsa, kadınların başaramayacağı hiçbir iş olmadığını belirterek, bu noktadan hareketle, TOBB liderlüğünde, 2005 senesinde Türkiye’nin Kadın Girişimcilik hikâyesini başlattıklarını ve 2007 senesinde 81 ildeki teşkilatlanmalarını tamamladıklarını söyledi.

Böylece her ilde kadınların temsil edildiği kurulları yaşama geçirdiklerini izah eden TOBB Başkanı, “Geçen vakitda, kadın girişimci kurullarımız müthiş işler başardılar, Oda-Borsa sistemimizin ayrılmaz bir parçası oldular. Bugün TOBB Kadın Girişimciler Kurulumuz, 7 bin üyesiyle dünyanın en geniş kadın ağlarından biri durumuna geldi. 81 ilde binlerce girişimcilik etkinliği düzenliyorsunuz. Girişimci kurullarımız her ilde dayanışma etkinlikleri düzenliyorlar, eğitim ve mentörlük hizmetleri veriyorlar, kadın girişimci adedinin ve istihdamının arttırılması amacıyla gece gündüz çalışıyorlar. Başarılı kadın girişimcileri rol model olarak öne çıkarıyorlar. Genç kızlarımıza numune oluyor, onların da iş dünyası atılmalarını sağlıyorlar” dedi.

2007’de 75 bin olan kadın girişimci adedinin şu an 140 bine geldiğini bildiren Hisarcıklıoğlu, son 12 senede, Türkiye’de kadın girişimci adedinin ikiye katlanmasında TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nun katkısının büyük bulunduğunu söyledi.

TOBB olarak kadın girişimcilere her türlü alanda destek sağladıklarını ve sağlamaya da devam edeceklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu şu şekilde devam etti:

“Onları dijital dünyaya hazırlamayı ve böylelikle e-ticaret’te daha etkin olmalarını namacıylaledık. Turkcell ile ‘Geleceği Yazan Kadınlar’ projesini gerçekleştirdik, bu projeyle 3.000’i aşkın kadın kodlama öğrendi. Şimdi suni zeka eğitimlerini başlatıyoruz. Bu kapsamda bayanlara programlama, makine öğrenmesi, suni zeka ve robotik proses otomasyonu eğitimleri düzenliyoruz
.
Coca-Cola ile başlattığımız ‘Kız Kardeşim’ projesiyle, kadınların teknolojik yetkinliklerini artırdık. Bu namacıylale 30 binden çok kadına eğitim verdik. İş proseslerini dijital bölgea taşımalarına katkıda bulunduk. Hem de 81 ilde düzenlediğimiz ‘Yerel Lezzet Hibe Programı’ ile kadın girişimcilere hibe desteği sağladık.

Facebook işbirliğinde 5 binden çok kadın girişimciye, ürünlerini sosyal medya üstünden pazarlamaya yönelik eğitimler düzenledik. Hem de Türk Telekom ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ortaklığında, ‘İnternette Yaşam Kolay’ projesini başlattık. E-ticaret ve finansal okuryazarlık alanlarında kadın girişimcilerimize eğitimler verdik.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan aldığımız hibe ile üç ilde Kadın Girişimciler Kurullarının stratejik yol haritalarını belirledik. Şimdi bunu ülke geneline süregelenlaştırıyoruz. Pandemiyle eş güdümlü, bütün eğitimlerimizi sanal bölgea taşıdık. Haziran ve Kasım aylarında düzenlenen, sertifikalı e-ticaret eğitimlerimize, 4 binin üstünde katılım sağladık.

Ulusal çapta etkinlik gösteren e-ticaret pazaryerleriyle anlaşmalar yaparak, girişimcilerimizin avantajlı paketler almasını temin ettik. İlk defa e-ticaret yapacak girişimcilerimize düşük komisyonlu satış olanağı getirdik.

Bugün de Kadınlar Günü vesilesiyle TOBB Kadın Girişimciler Kurulu üyelerimizin, e-ticaret ekosisteminden daha çok yararlanabilmeleri adına yeni bir projeye imza atacağız. İşbirliği yapacağımız e-ticaret pazaryerleriyle, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu üyelerine özel, sene boyu devam edecek komisyon indirimi, reklam ve pazarlama desteği, kargo desteği, eğitim ve danışmanlık hizmetleri vereceğiz.

Hem de daha çok ziyaretçiye erişebilmek adına, pazaryerleriyle eş güdümlü TOBB Kadın Girişimciler Kurulu üyelerimize özel alan oluşturacağız. Bu alanda, kadın girişimcilerimiz, hem ürünlerini sergileyebilecek, hem de başarı hikayelerini kısa videolarla anlatabilecek”.
Hisarcıklıoğlu, TOBB KGK Başkanı Nurten Öztürk’ün 27 Eylül’de vazifeye gelmesi akabinde işe çok süratli başladığını belirterek, “Çalışkanlığıyla, enerjisiyle, vizyonuyla Kurulumuzun başarı çıtasını çok yükseklere çıkardı. Bu vesileyle kendine başarılar diliyor, gayretleri amacıyla teşekkür ediyorum” dedi.

TOBB, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası ve TEPAV işbirliğinde hazırlanan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” raporuyla 81 ilin türiyet eşitliği karnesinin açıklandığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti: “Bu rapordan hareketle bütün kurullarımız, türiyet eşitsizliği konusu ile alakalı yapacağı eylemlere dair plan yaptılar ve uygulamaya geçtiler. Bu çalışmalar,  girişimcilik kültürünün kadınlar arasında da gelişmesine liderlik edecektir.
Biliyorsunuz, konaklama, yiyecek-içecek ve ulaştırma sektörlerimiz pandemiden oldukça olumsuz etkilendi. İşte bu sektörlerde hijyen farkındalığı başlatarak, mikro işletmelerimizin daha güvenilir hizmet sunmasına, böylelikle iş hacimlerinin yükselmesine katkı sağlamak hedefiyle  ‘İşimiz Temiz Projesi’ni başlattı. 3 ilde pilot olarak uygulanacak projenin, bütün ülkede süregelen duruma getirilerek, kalıcı olmasını hedefliyoruz.

Bunların dışında da, kadınlarımızın sosyal yaşamta ve bilhassa de iş yaşamında, daha aktif rol alması amacıyla çalışmaya, proje geliştirmeye devam edeceğiz. Zira hem dünya, hem de ülkemiz, kadınların emekleriyle daha güzel olacak. Fırsat verildiğinde ve biz erkekler önlerinde engel olmayınca, kadınlarımızın başaramayacakları hiçbir iş yoktur”.
Hisarcıklıoğlu, kadın girişimcilerden illerinde genç kızlara rol model olarak, kadın girişimci miktarını artırmalarını istedi.

Suçsuz ve günahsız masum bayanlara yönelmiş hunhar saldırıların herkesi derinden yaraladığını altını çizen Hisarcıklıoğlu, “Her 3 kadından biri yaşamlarında fiziksel şiddete maruz kalıyor. 2020 senesinde 300 kadın öldürüldü, 171 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. Bu hususta farkındalığın, tedbirlerin ve cezaların yükselmesi lüzumiyor. Kadına şiddetin hiçbir dinde, ırkta, görüşte ve dilde yeri yoktur. Kadına şiddetin her türlüsü reddediyor ve kınıyorum. Canilere, bu zalimliklerinin hesabının sonuna kadar sorulmasını ve en ağır şekilde cezalandırılmalarını bekliyorum” dedi.

Kadınlar ve erkeklerin eşit ortaklar bulunduğuna ilgi çeken Hisarcıklıoğlu, “Kadın varsa istikbal vardır. Kadın varsa yaşam vardır. Kadınlar gününün yalnızca bir günden ibaret olmadığı ve yaşamın yarısının kadın bulunduğuna inanarak, bütün kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum” şeklinde konuştu.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da kişinin yaşamının gelişiminde bulunduğu gibi, toplumsal yaşamın gelişiminde de bayanın özeni ve kadın hassasiyetinin her vakit amacıyla büyük rol oynadığını ve her vakit takdiri hak ettiğini vurguladı.

Özellikle Kovid-19 salgını ile eş güdümlü bütün insanlığın yaşamı gene düşünerek yorumlamaya çalıştığını bildiren Pekcan, “İnsanlık amacıyla daha müreffeh bir istikbal inşasında bayanın vizyonu ve kadın önderliği ile eş güdümlü kadın emeği, kadın hassasiyeti ve özeni büyük rol oynamaktadır.” ifadesini kullandı.

Elverişli bölge ve imkânların, ekosistemlerin de katkılarıyla, kadınların bilimin ve ekonominin anında her bölümünde boy göstermesinin gayet natural bulunduğunu dile getirerek, bugünümüzde kadınların ekonomideki rolünü destekleyen en mühim unsurlardan birisinin küresel ekonominin dijitalleşme, inovasyon ve yeni kuşak teknolojilere dayalı ilerlemeye devam etmesi bulunduğunu söyledi.

Kendi hesabına çalışan kadınların ya da kadın emeği kullanan kooperatiflerin teknolojik imkânları kullanarak, e-ticareti kullanarak, ekonomik başarı elde etmelerinin bundan sonra daha basit bulunduğunu gördüklerini bildiren Pekcan, “O halde, ülke olarak teknolojik ivmelenmeden azami yarar sağlamak amacıyla çalışmalarımızı sürdürmeliyiz. Belirttiğim üzere, kadınların statüsünün gelişiminde gene kadın önderliği, kadın desteği yaşami ehemmiyet arz etmektedir. Bu çerçevede, TOBB Kadın Girişimci Kurulu gibi böylesine kritik bir platformlarda rol almış, kadın girişimciliği bölümündeki sizin gibi lider isimlerin başarısı pek çok kadınımızın yaşamına direk  dokunacaktır.” ifadelerini kullandı.

Pekcan, Ticaret Bakanlığı olarak bütün politikaları ve etkinliklerinde, 21. yüzseneın meydana çıkardığı yeni lüzumsinim ve yaklaşımlar ışığında kadınları ön plana çıkarmayı hedeflediklerini dile getirerek, bayanlara yönelik çalışmalarını İhracat Genel Müdürlüğü yapısında kurdukları ve özel olarak bu konulara yoğunlaşan “Kadın ve Genç Girişimciliği İhracat Daire Başkanlığı” eliyle gerçekleştirdiklerini belirtti.
Daire Başkanlığının yürüttüğü çalışmalarla alakalı veriler de veren Pekcan, “Bugüne kadar Türkiye Kadın Girişimciler Ağımıza aşağı yukarı 2 bin 500 kadın girişimcimizi dahil ettik. 47 ilimizde aşağı yukarı 1400 kadın girişimcimizi bu ağlarda yaptığımız toplantılarla bir araya getirdik. Bu çerçevede, istikbal dehemmiyetde de kadın girişimcilerimiz arasında network dayanışmalarını desteklemeye devam edeceğimizin altını çizmek isterim.” değerlendirmelerinde bulundu.

Bakan Pekcan, Bakanlık olarak proje ve çalışmalarıyla kadınlarımızı ve kadın girişimciliğini desteklemeye devam edeceklerini vurguladı.

TOBB Kadın Girişimciler Kurulunun Türkiye’de kadın girişimciliği manasında ve Türkiye çapında en süregelen, en mühim ve en deneyimli platformlardan birisi bulunduğunu ifade eden Pekcan, “Gerek devlet lüzumse TOBB Kadın Girişimciler Kurulu gibi STK’ler ve başka kurumlar olarak eşgüdüm ve iş birliği durumunda hareket etmemizin de bir o kadar mühim bulunduğunu düşünüyorum. El birliği, güç birliği enerjimizi sinerjiye çevirerek hep eş güdümlü daha başarılı olacağımıza inanıyorum.” diye konuştu.

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk de bugün il başkanları ile birlikte Ata’nın huzuruna çıktıklarını anlatarak, “Anıtkabir şeref defterine, amacımızın kadın girişimciliğini büyütmek, yaşama atılan genç kızlarımıza girişimcilik konusu ile alakalı rol model olmak ve onları girişimciliğe yöneltmek bulunduğuna dair söz verdik. İnançla, çok çalışarak, yürekli adımlarla, hep birlikte Atamıza sunduğumuz sözü yerine getireceğiz” dedi.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bir toplum, bir ulus erkek ve kadın denilen iki tür insandan meydana gelir. Mümkün müdür ki, bir toplumun yarısı topraklara zincirlerle bağlı kaldıkça, başka alanı göklere yükselebilsin!” sözünü hatırlatan Öztürk, kadınların erkeklerle eşit sosyal, ekonomik ve siyasi haklara sahip olmalarının yalnızca toplumsal yaşamı tedavi etmek gibi bir netice yaratmakla kalmayacağını, hiç şüphesiz dünya barışını da güçlendireceğini söyledi.

Eşitlikten kastının aynılık demek olmadığını altını çizen Nurten Öztürk, “Aynı olan şeylerin eşit olmasına esasen lüzum yoktur. Eşitlik fakat değişikliğin bulunduğu bir bağlamda mana ifade eder. Toplumsal türiyet eşitliği talebi, kadınların erkeklerle aynı olma değil, aynı haklara sahip olma talebidir” dedi.

Öztürk, TOBB, Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı işbirliğinde hazırlanan “81 ilde Türkiye’nin Cinsiyet Eşitliği Karnesi”ndeki verilerin projeler geliştirmelerini sağladığını söyledi.

Kadının işkuvvetine katılımının düşük olmasının Türkiye amacıyla mühim bir problem gibi görünse de bunun gerçekte Türkiye’yi daha ileriye taşıyacak mühim bir fırsat bulunduğunu düşündüğünü bildiren Öztürk, “Bildiğiniz gibi, oluşturulan incelemeler bayanın girdiği her alanda başarılı bulunduğunu, fark yarattığını ve şirketlerin finansal performansına olumlu katkısı bulunduğunu gösteriyor. Kadınların ekonomiye katkısını çoğaltmak amacıyla; kurum, kuruluşlara, iş dünyasına, hepimize görevler düşüyor. Tek başımıza yapamayız, elbirliği ile çalışarak, istenilen civarlara ulaşabilmemiz amacıyla yenilikçi ve sürdürülebilir neticeler doğuran projelere lüzumsinimiz var. Bugün bir milat olsun istiyorum, kadın istihdamını ve girişimciliğini çoğaltmak amacıyla ne lüzumiyorsa yapmaya hazırız” şeklinde konuştu.
Tüm dünyanın kötü günlerden geçtiğini ifade eden Öztürk şu şekilde devam etti: “Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin duyurduğu bir araştırma, virüs salgınının kadınlar üstünde büyük bir baskıya namacıyla bulunduğunu ve türiyet eşitliğindeki 25 senelik ilerlemeyi tehlikeye soktuğunu meydana koydu. Pandeminin kadınları daha çok ve daha olumsuz etkilediği maalesef bir gerçek. Pandemi devresi ardından kadınların işkuvvetine dönmesinde azalma bekleniyor, biz buna fırsat vermeyeceğiz. Yolumuz zor ve uzun olsa da, pes etmek yok”.
Nurten Öztürk, “TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, Türkiye’nin girişimci kadın kuvveti olarak ‘Kadın Varsa Yarın Var’ diyoruz. 8 Mart Dünya Kadınlar Bugünkü kutlu olsun” dedi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu