İzmir Çevre Yolu Özelleştiriliyor: 25 Yıllık İhale Vatandaşa 108 Milyar TL’ye Mal Olacak

Bağlantı kopyalandı!
İzmir Çevre Yolu Özelleştiriliyor: 25 Yıllık İhale Vatandaşa 108 Milyar TL’ye Mal Olacak

Yetkili kaynaklardan gelen bilgilere göre, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, İzmir Çevre Yolu’nun Yap-İşlet-Devret modeliyle 25 yıllığına özelleştirileceğini iddia etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, İzmir Çevre Yolu’nun Yap-İşlet-Devret modeliyle 25 yıllığına özelleştirileceğini iddia etti. Yavuzyılmaz’ın sosyal medya hesabından dile getirdiğı verilere göre, vergilerle ödenmiş bu yolun özelleştirilmesi tablounda 25 yıl boyunca vatandaşın cebinden yaklaşık 108 milyar TL çıkış olacak.

Yavuzyılmaz, paylaşımında şu ifadelere yer verdi: “Tüm İzmirlilerin ve yolu İzmir’den geçenlerin dikkatine. Çok yakında İzmir Çevre Yolu artık ücretsiz değil, paralı olacak. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün ücretsiz olarak işlettiği İzmir Çevre Yolu’nun 25 yıllığına özelleştirilmesinin stratejilandığını tespit ettik.”.

Halihazırdaki Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle çalışan otoyolların fiyat tarifeleri baz alındığında, İzmir Çevre Yolu için öngörülen geçiş ücretleri şu şekilde:

Bilinmesi Gereken Detaylar

Balçova-Gaziemir: 33 TL
Gaziemir-Otoyol Ayrımı: 31 TL
Otoyol Ayrımı-Üniversite Ayrımı: 40 TL
Üniversite Ayrımı-Karşıyaka: 33 TL.

İlgili Tarafların Görüşleri

Balçova, Gaziemir ve Karşıyaka güzergahını kapsayan ve bağlantı yolları dahil toplam 51 kilometre uzunluğındaki çevre yolunun 2025 yılındaki araç geçiş sayısı 141 milyon 298 bin adet olarak kayıtlara geçti. Yavuzyılmaz’ın hesaplamalarına göre, kuruluşin bu yoğunlukta bir yılda vatandaştan tahsil edeceği geçiş ücreti geliri en az 4 milyar 326 milyon TL olacak.

25 yıllık özelleştirme sürecinin sonunda ise kuruluşlerin kasasına girecek toplam tutarın 108 milyar TL’yi bulacağı, bunun da güncel kurla yaklaşık 2 milyar 402 milyon Dolar’a denk geldiği iddia edildi.

Sürecin Bundan Sonraki Seyri

2010 yılındaki özelleştirme paketinde de yer alan İzmir Çevre Yolu’nun 2026 yılı itibariyle özelleştirilmesi gerçekleşirse, kuruluş bu otoyolları Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan otoyolların ortalama kilometre başına araç geçiş fiyatlarıyla işletecek.

Yavuzyılmaz, “Maliyeti yıllar evvel vatandaşın vergileriyle ödenmiş olan çevre yollarını özelleştirmek vatandaşa ihanettir. Derhal bu özelleştirme stratejiından vazgeçin” söyledi.

Konuya ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Karayolları Genel Müdürlüğü’nden henüz resmi bir duyuru gelmedi.

Kamuoyu, konuyla ilgili yeni açıklamaları bekliyor.

Benzer Haberler
AFAD Açıkladı: Türkiye Genelinde 11 Günde 110 Heyelan Meydana Geldi
AFAD Açıkladı: Türkiye Genelinde 11 Günde 110 Heyelan Meydana Geldi
Denizli’de Feci Otobüs Kazası: 8 Can Kaybı, 33 Yaralı
Denizli’de Feci Otobüs Kazası: 8 Can Kaybı, 33 Yaralı
Dijital Yayıncılıkta Röportajların ve Özgün İçeriğin Gücü
Dijital Yayıncılıkta Röportajların ve Özgün İçeriğin Gücü
Burdur’da Feci Zincirleme Kaza: 4 Ölü, 11 Yaralı
Burdur’da Feci Zincirleme Kaza: 4 Ölü, 11 Yaralı
Edirne’de Kahreden Olay: Tunca Nehri’nde İki Kişinin Cansız Bedeni Bulundu
Edirne’de Kahreden Olay: Tunca Nehri’nde İki Kişinin Cansız Bedeni Bulundu
Afyonkarahisar’da Acı Gün: 30 Mayıs 2026 Vefat Edenler
Afyonkarahisar’da Acı Gün: 30 Mayıs 2026 Vefat Edenler
Afyonkarahisar'ın Dijital Kalbi
    Afyon Haber – Afyon Son Dakika ve Güncel Haberler | AfyonHaberim

    Anlık Afyon son dakika gelişmeleri, tarafsız yerel analizler ve güncel Afyon Haberleri afyonhaberim.com'da. Şehrin en doğru Afyon Haber kaynağı olarak, ilkeli gazetecilik ilkeleriyle 7/24 hizmetinizdeyiz.

    Copyright © 2015 afyonhaberim.com | Tüm Hakları Saklıdır. Tasarım ve Yazılım: Afyon Haberim