Muğla’nın gözde turizm merkezlerinden Fethiye’de, bir restoranda lahmacunun 1.450 Türk Lirası gibi fahiş bir fiyata satılması, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Bu durum üzerine Ticaret Bakanlığı derhal harekete geçerek söz konusu işletme hakkında ağır yaptırım süreci başlattı. Menüdeki fiyat listesini görenlerin şaşkınlığını gizleyemediği olay, bakanlığın kapsamlı denetimine yol açtı.
Bakanlık ekipleri, 27 Mayıs 2026 tarihinde bahsi geçen restoranda detaylı bir inceleme gerçekleştirdi. Yapılan denetimler sonucunda, işletmenin menüsünde yer alan 24 farklı üründe Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Fiyat Etiketi Yönetmeliği’ne aykırılıklar tespit edildi. Her bir tespit edilen aykırılık için ayrı ayrı idari para cezaları uygulandı.
Fahiş Fiyatlar Mercek Altında
Ticaret Bakanlığı, yalnızca etiket ve menü düzenlemelerindeki ihlallerle sınırlı kalmadı. Fahiş fiyat şüphesi taşıyan ve tüketicilerde mağduriyet yaratma potansiyeli bulunan 5 özel ürünle ilgili olarak ayrı bir dosya hazırladı. Bu dosya, işletmeye daha ağır yaptırımların uygulanması ihtimalini değerlendirmek üzere Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na sevk edildi. Kurulun vereceği kararla birlikte işletmeye ek cezalar uygulanması bekleniyor.
Denetimler Artarak Devam Edecek
Bakanlık yetkilileri, özellikle turistik bölgelerde ve bayram dönemleri gibi yoğun zamanlarda fiyat denetimlerinin kararlılıkla sürdürüleceğini vurguladı. Tüketicilerin mağduriyetini önlemek, adil bir ticaret ortamı oluşturmak ve haksız kazanç sağlayan uygulamaların önüne geçmek amacıyla çalışmaların aralıksız devam edeceği açıklandı. Bu tür denetimlerin, piyasada dürüst rekabet koşullarının sağlanması açısından büyük önem taşıdığı belirtildi.
