El Salvador 12 Yaş Çocuklara Ömür Boyu Hapis Cezası Getirdi

Bağlantı kopyalandı!
El Salvador 12 Yaş Çocuklara Ömür Boyu Hapis Cezası Getirdi

Tüm gözlerin çevrildiği bu gelişmede, El Salvador Meclisi, ülkenin çete şiddetiyle mücadelesinde radikal bir adım atarak 12 yaşındaki çocukların ağır suçlardan ömür boyu hapis cezası alabilmesine olanak tanıyan yeni bir yasayı kabul etti.

El Salvador Meclisi, ülkenin çete şiddetiyle mücadelesinde radikal bir adım atarak 12 yaşındaki çocukların ağır suçlardan ömür boyu hapis cezası alabilmesine olanak tanıyan yeni bir yasayı onayladı. Yasa, cinayet, terörizm ve tecavüz suçlarını işleyen çocuklar için ömür boyu hapis cezası öngörüyor.

Dikkat Çeken Gelişmeler

Uluslararası tepkiler yoğunlaşıyor
İnsan hakları örgütleri ve Birleşmiş Milletler, bu yasanın çocuk hakları ihlali gerçekleştiğunu ve uluslararası standartlara aykırı düştüğünü belirtiyor. Amnesty International, Şubat 2025’te yaptığı duyuruda El Salvador’da 1000’den fazla çocuk ve gencin yetersiz delillerle ve adil olmayan koşullarda mahkum edildiğini açıklamıştı.

İlgili Tarafların Görüşleri

Bukele’nin güvenlik yaklaşımlarındaki sert değişim
Cumhurbaşkanı Nayib Bukele önderliğindeki hükümet, 2022’den bu yana uyguladığı olağanüstü hal politikalarıyla çete şiddetine karşı sert önlemler alıyor. Bu aşamate 90 binden fazla kişi tutuklandı. Yeni yasa, Bukele’nin “demir yumruk” yaklaşımsının bir uzantısı olarak görülüyor.

Merak Edilen Soruların Yanıtları

Çocuk adalet sisteminde radikal değişim
Yasa aynı zamanda çocuk mahkumların yetişkin hapishanelerine nakledilmesine de izin veriyor. İnsan Hakları Watch, bu sistemnın çocukları istismara daha açık hale getireceğini ve rehabilitasyon şanslarını baltalayacağını vurguluyor.

Editör Yorumu
El Salvador’un çete şiddeti karşısında çocuk adalet sistemini bu kadar radikal şekilde dönüştürmesi, güvenlik-endişe-ceza üçgeninde zorlu bir etik müzakereyi beraberinde getiriyor. Uluslararası standartlarla çelişen bu yaklaşım, şiddet sarmalındaki kamuoyuların ne kadar sert tedbirlere başvurabileceğini gösterirken, çocuk hakları korumasının evrenselliğini de sorgulatıyor. Bu yasanın uzun vadede şiddeti azaltıp azaltmayacağı ise cevastratejiması gereken en hayati soru olarak öne çıkıyor.

Kamuoyu, konuyla ilgili yeni açıklamaları bekliyor.

Benzer Haberler
Raflardaki Fiyatlar Yakından İzleniyor! İşte Afyonkarahisar’daki Çalışmanın Detayları
Raflardaki Fiyatlar Yakından İzleniyor! İşte Afyonkarahisar’daki Çalışmanın Detayları
AFYONKARAHİSAR’DA 142 BİN ÖĞRENCİ İÇİN YENİ EĞİTİM YILI BAŞLADI
AFYONKARAHİSAR’DA 142 BİN ÖĞRENCİ İÇİN YENİ EĞİTİM YILI BAŞLADI
Depoyu Doldurmak Daha da Pahalı Olacak! Motorine Dev Zam Geliyor
Depoyu Doldurmak Daha da Pahalı Olacak! Motorine Dev Zam Geliyor
Yıl 3 Ay Kesinleşmiş Hapis Cezası Vardı: FETÖ Hükümlüsü Yakalandı
Yıl 3 Ay Kesinleşmiş Hapis Cezası Vardı: FETÖ Hükümlüsü Yakalandı
Sahte Alkol İmalatına Darbe: Çok Sayıda Ürün ve Malzeme Ele Geçirildi
Sahte Alkol İmalatına Darbe: Çok Sayıda Ürün ve Malzeme Ele Geçirildi
Peçeteye Emdirilmiş Uyuşturucuyla Yakalandı: Mahkeme Tutukladı
Peçeteye Emdirilmiş Uyuşturucuyla Yakalandı: Mahkeme Tutukladı
Afyonkarahisar'ın Dijital Kalbi
Afyon Haber – Afyon Son Dakika ve Güncel Haberler | AfyonHaberim

Anlık Afyon son dakika gelişmeleri, tarafsız yerel analizler ve güncel Afyon Haberleri afyonhaberim.com'da. Şehrin en doğru Afyon Haber kaynağı olarak, ilkeli gazetecilik ilkeleriyle 7/24 hizmetinizdeyiz.

Copyright © 2015 afyonhaberim.com | Tüm Hakları Saklıdır. Tasarım ve Yazılım: Afyon Haberim
sohbet