Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Erdoğan Kazakistan’a Gidiyor

    Yetkili kaynaklardan gelen bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yarın

    Yetkili kaynaklardan gelen bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yarın Kazakistan’a resmi bir ziyaret gerçekleştirecek.

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yarın Kazakistan’a resmi bir ziyaret meydana geldirecek. Ziyaret, Cumhurbaşkanı Tokayev’in daveti üzerine yapılacak.

    Erdoğan, AK Parti Kongre Merkezi’nde düzenlenen Genişletilmiş İl Başkanları Zirvesı’nda yaptığı konuşmada, “Astana’da Türkiye-Kazakistan Yüksek Düzeyli Politikak İşbirliği Konseyi’nin altıncı toplantısını yaşandıreceğiz. Ardından 15 Mayıs’ta Türk Devletleri Teşkilatı’nın gayriresmi doruksine katılmak üzere Türkistan şehrine geçeceğiz” ifadelerini kullandı.

    Dikkat Çeken Gelişmeler

    Politikak İşbirliğinin Ekonomik Boyutu
    Türkiye ile Kazakistan arasındaki ticaret hacmi son yıllarda istikrarlı şekilde yükseliyor. 2024 verilerine göre Türkiye’nin Kazakistan’a ihracatı 1.7 milyar dolar, ithalatı ise 2.6 milyar dolar seviyesinde yaşandı. İki ülke arasında enerji, savunma sanayi ve tarım alanlarında ortaklık öne çıkıyor.

    Yüksek Düzeyli Politikak İşbirliği Konseyi’nin beşinci zirvesı Temmuz 2025’te yapılmış ve 20 farklı alanda mutabakat imzalanmıştı. Altıncı zirveda da benzer geniş çaplı mutabakatların imzalanması bekleniyor.

    Öne Çıkan Açıklamalar

    Türk Devletleri Teşkilatı Doruksi
    Türk Devletleri Teşkilatı, 2009’da kurulan ve Türk devletleri arasında geniş çaplı ortaklıkni teşvik eden hükümetlerarası bir organizasyon. Teşkilatın gayriresmi doruksi, Türk dünyasının entegrasyonu ve ortak projelerin masaya yatırılması açısından büyük önem taşıyor.

    Sürecin Bundan Sonraki Seyri

    Kocaeli’nde Gençlik Buluşması
    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan ziyaretinden döndükten akabinde 16 Mayıs tarihinde Kocaeli’nde gençlerle buluşacak. AK Parti Gençlik Kolları’nın düzenlediği Gençlik Şöleni, Turka Kocaeli Stadyumu’nda meydana geldirilecek. Tesirnlikte Erdoğan’ın gençlere hitap etmesi bekleniyor.

    Muhalefete Sert Çıkış
    Dorukda konuşan Erdoğan, CHP’ye yönelik sert eleştirilerde bulundu. “Meyhane jargonuyla siyasetteki kapasite açığı kapatılamaz” diyen Cumhurbaşkanı, muhalefetin ülke idarei konusunda yetersiz olduğunu iddia etti.

    Editör Yorumu
    Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kazakistan ziyareti, Türkiye’nin Orta Asya’daki tesirnliğini artırmak ve ekonomik ortaklıkni derinleştirmek açısından politikak önem taşıyor. Türk Devletleri Teşkilatı doruksi ise bölgesel entegrasyonun güçlendirilmesi için belirleyici bir imkân. Ziyaretin somut ekonomik çıktıları, önümüzdeki günlerde netleşecek.

    Konu, kamuoyunun gündemindeki önemini korumaya devam ediyor.