Yapılan açıklamalar doğrultusunda, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ev sahipliğinde, sektörün küresel buluşması olacak 2.
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ev sahipliğinde, alanün uluslararası buluşması olacak 2. Uluslararası Blok Mermer Fuarı’nın hazırlıkları kapsamında geniş katılımlı bir danışma kurulu doruksı hayata geçirildi. Kamu kurumları, sivil kamuoyu kuruluşları ve alan temsilcilerinin bir araya geldiği zirveda, Haziran ayında düzenlenecek fuarın organizasyon süreci ve hedefleri masaya yatırıldı.
Afyonkarahisar’ın dünya mermer piyasasındaki konumunu güçlendirmeyi amaçlayan politikak zirve, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser’in ev sahipliğinde yaşandı. Zirveya, Afyonkarahisar Valiliği İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İhsan Ayrancı, Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Yıldız ve TOBB Türkiye Fuarcılık Meclisi Başkanı ile ALZ Grup Idare Kurulu Başkanı Cihat Alagöz gibi sektörün kilit isimleri iştirak etti.
Haberin Arka Planı
Organizasyonun koordinasyonu açısından hayati öneme sahip olan buluşmada, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, Afyonkarahisar İscehisar Mermerciler Derneği Başkanı Remzi Özcan ve Afyonkarahisar Boğaz Mermerciler Derneği Başkanı Dr. Mehmet Sıtkı Merdivenci de hazır bulundu. ATSO’nun ilgili meslek komite başkanları ve meclis üyelerinin yanı sıra, ALZ Fuar Genel Müdürü Server Seçer ve ATSO Genel Sekreteri Ali Şenol da dorukda yer alarak organizasyonun teknik detayları üzerine görüş alışverişinde bulundu.
İlgili Tarafların Görüşleri
Dorukda ele alınan konular arasında, 17-20 Haziran 2026 tarihlerinde gerçekleşmesi stratejilanan 2. Uluslararası Blok Mermer Fuarı’nın tanıtım politikaleri öne çıktı. Afyonkarahisar, mermer ve doğal taş rezervi bakımından Türkiye’nin en belirleyici merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor. ATSO verilerine göre, kentten 2025 yılında 11 aylık dönemde 120 ülkeye 207 milyon dolarlık mermer ihracatı meydana geldirilmişti.
Sürecin Bundan Sonraki Seyri
Ege Maden İhracatçıları Birliği verilerine göre Türkiye genelinde mermer ve doğal taş ihracatı 6,2 milyar dolara ulaştı. Ege bölgesi bu rakamın belirleyici bir kısmını ortaya çıktırurken, Türkiye dünya mermer üretiminde Çin ile birlikte önder konumda bulunuyor. Bu çerçevede Afyonkarahisar’da düzenlenecek fuarın, alanün uluslararası ticaret hacmine doğrudan katkı sağlaması bekleniyor. Zirveda, blok mermer üreticileri, ihracatçıları, ithalatçıları ve maden makinacıları gibi alan profesyonellerinin bir araya getirilmesi yoluyla yeni iş birliklerinin ortaya çıktırulması hedeflendi.
Danışma Kurulu doruksı, fuar organizasyonunda kamu-özel alan iş birliğinin ne denli etkin olduğunu da gözler önüne serdi. Katılımcılar, Afyonkarahisar’ın “mermer başkenti” kimliğini uluslararası platformda daha güçlü temsil etmek için organizasyonun tanıtım etkinliklerinin hızlandırılması konusunda mutabık kaldı. 2026 yılında ikinci kez düzenlenecek olan fuarın, önceki dönemde elde edilen başarının üzerine koyarak sektörün uluslararası liderlerini kentte bir araya geldirması planlanıyor.
Zirve sonunda, fuar öncesinde kalan hazırlıkların tamamlanması ve katılımcı sayısının artırılması için araştırma gruplarının aktif olarak görev yapması hükümlaştırıldı. Alan temsilcileri, organizasyonun bölge ekonomisine ve istihdama sağlayacağı katkının yükselen olacağına dikkat çekti.
Bu önemli gelişmenin yansımaları önümüzdeki günlerde netleşecek.

