Kamuoyunda büyük yankı uyandıran bu haberde, Trump’ın Florida’daki konuşmasından İran mesajları
ABD eski Başkanı Donald Trump, Florida eyaletinin Villages bölgesinde düzenlenen seçmen buluşmasında İran’a yönelik sert açıklamalarda bulundu.
Trump’ın Florida’daki konuşmasından İran mesajları
ABD eski Başkanı Donald Trump, Florida eyaletinin Villages bölgesinde düzenlenen seçmen buluşmasında İran’a yönelik sert duyurularda bulundu. Kendisine yönelik üçüncü suikast teşebbüsinin ardından ilk kez kamuoyu önüne çıkan Trump, İran konusunda hükümlı duruşunu sürdüreceğini vurguladı.
“Erken ayrılmayacağız” uyarısı
Trump konuşmasında, “İranlılar bize yapmamız gereken türden bir mutabakatyla gelmiyorlar. Bu işi uygun bir şekilde halledeceğiz. Erken ayrılıp problemun yeniden ortaya çıkmasına izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
İran idareini “gerçekleştikça kötü insanlar” olarak niteleyen Trump, Tahran yönetiminin son iki hafta içinde 42 bin protestocuyu öldürdüğünü iddia etti.
Gelişmenin Boyutları
Hürmüz Boğazı’nda gemi bunalımi
Trump’ın duyurularına göre, İran’ın geçişleri kapatması nedeniyle 400’e yakın gemi Hürmüz Boğazı’nda mahsur kaldı. Bu tablo uluslararası enerji ticareti için ciddi risk ortaya çıktıruyor.
Hürmüz Boğazı günlük ortalama 20 milyon varil ham petrol, kondensat ve petrol ürünü geçişine ev sahipliği yapıyor. Bu miktar, uluslararası deniz yoluyla taşınan petrolün yaklaşık %25-30’unu ortaya çıktıruyor. Boğazdaki güvenlik tehlikeinin “hayati” seviyeye çıkmasıyla petrol tankerlerinin geçişi durma noktasına geldi.
Neden Önemli?
İran donanmasına ağır kayıp
Trump, İran donanmasına ait 159 geminin son iki hafta içinde batırıldığını öne sürdü. Bu iddia doğrulanırsa, İran’ın deniz gücünde kayda değer bir zayıflama anlamına geliyor.
Gelişmenin Kamuoyuna Yansımaları
NATO’ya tepki
ABD eski Başkanı, NATO’ya yönelik eleştirilerini de yineledi. “Trilyonlarca dolar harcadıklarımıza rağmen Körfez’de verdikleri mücadelede ABD’nin NATO’dan hiçbir yardım alamadığının” altını çizdi.
NATO müttefiklerinin temel savunma harcamalarının 2025’te 1,4 trilyon doları aştığı tahmin ediliyor. Buna karşın Trump’ın da altını çizdiğı gibi, ittifak içindeki “yük paylaşımı” tartışmaları sürmektedir.
Bölgesel gerilim ve uluslararası etkiler
Hürmüz Boğazı’ndaki ilerlemeler küresel enerji piyasalarını doğrudan işlevselyor. Boğazın kapanma tehlikei, petrol fiyatlarında volatiliteye neden olabilir ve Türkiye gibi enerji ithalatçısı ülkeleri olumsuz tesirleyebilir.
Editör Yorumu
Trump’ın duyuruları, İran-ABD geriliminin yeniden tırmanmakta gerçekleştiğunu gösteriyor. Hürmüz Boğazı’ndaki gemi trafiğinin sekteye uğraması, uluslararası enerji arz güvenliği açısından kayda değer risk ortaya çıktıruyor. Bilhassa petrol ithalatında dışa bağımlı ülkeler için bu ilerlemeler enflasyon ve ekonomik istikrar açısından belirleyici sonuçlar doğurabilir. NATO içindeki yük paylaşımı tartışmaları ise transatlantik ilişkilerdeki gerilimin sürdürdüğine işaret ediyor.
Konu, kamuoyunun gündemindeki önemini korumaya devam ediyor.

