Basın özgürlüğü konusunda dünyada en zayıf ülkeler arasında yer alan İran’da internet ve sosyal medyadaki haber ve etkileşimi kontrol altına alabilmek için yeni bir yasa çıkıyor.
İran Parlamentosu, uzun süredir üzerinde tartışılan ve internet sansürünü bir üst seviyeye çıkaracak olan yeni yasayı onayladı. Toplam 209 milletvekilinden 121’inin desteğiyle kabul edilen yasanın, İslam Cumhuriyeti’nin güçlü anayasal inceleme organı olan Muhafızlar Konseyi tarafından da onaylanması gerekiyor. Ancak, ülkenin en muhafazakar kesimini temsil eden bu organın söz konusu yasağa sıcak baktığı biliniyor.
Parlamentodaki muhafazakarlar tarafından başlatılan ve yıllardır tartışılan yasa tasarısı, ülke genelinde şiddetli eleştirilere yol açmıştı.
Yasayı destekleyenler, sosyal medya ve mesajlaşma platformlarını daha iyi denetlemek ve internetin “millileştirilmesini” istiyor. Ayrıca tasarıya göre tüm internet kullanıcıları kayıt altına alınacak ve İranlıların internet bloklarını aşmak için kullandıkları tüm VPN uygulamaları yasaklanacak.
euronews’te Hüseyin Koyuncu‘nun aktardığı habere göre, Hükümet, mesajlaşma hizmetleri gibi yerel alternatifler sunmaya çalıştı, ancak kullanıcı sayısı yeterli seviyeye ulaşamadı. Buna karşı İran batılı platformları yasaklayarak, Çin’de uygulanan modeli yürürlüğe sokmak istiyor.
İranlı araştırma grubu ISPA tarafından yapılan bir ankete göre, İranlıların yüzde 70’inden fazlası WhatsApp kullanıyor, ve yalnızca yüzde 5’i İran’ın Sorush messenger’ını kullanıyor. Yeni yasa WhatsApp da yasaklı servisler listesine girebilir.