Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Geleceğin meslekleri ve Kontenjanları – Eğitim

Üniversitelere yerleşmek için tercihler


Üniversitelere yerleşmek için tercihler başladı. Sadece bir üniversiteye yerleşebilmek için değil, mezun olduğunuzda da istihdam alanı geniş olan programlara öncelik vermenizde fayda var.

Bu kapsamda tercih listenizde mutlaka “Geleceğin meslekleri” olarak nitelendirilen programlara da yer verin. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) hem geçen yıl hem de bu yıl bu programları üniversitelerin kontenjanlarına ekledi. Peki bu alanlar neler? Kaç devlet üniversitesinde var? Kontenjanları ne kadar? İşte sadece Türkiye’de değil, küresel anlamda da iş garantisi olan geleceğin meslekleriyle ilgili detaylar:

BİLGİ GÜVENLİĞİ TEKNOLOJİSİ: Veri saklama teknikleri, ağ, veri ve uygulama güvenliği gibi derslerin verildiği programardan mezun olan gençlere hem kamuda hem de özel sektörde oldukça fazla ihtiyaç var. 4 yıllık bir olan bölüm. 4 üniversitede var. Kontenjanı 59. 

DİJİTAL OYUN TASARIMI: Dünya genelinde 1 milyar dolara yakın bir pazarı var. 4 yıllık bir bölüm. 13 üniversitede bu program açıldı. Kontenjanı 264. 

YAPAY ZEKA MÜHENDİSLİĞİ: Sadece teknolojide değil, sosyal alanlarda yapay zeka teknolojisi kaçınılmaz bir gereksinime dönüştü. 4 yıllık bir bölüm. 7 üniversitede var. Kontenjanı 102.

YAPAY ZEKA VE VERİ MÜHENDİSLİĞİ: Bilişim, finans, bankacılık, sağlık, eğitim hizmetleri, savunma sanayi, enerji, telekomünikasyon alanlarında istihdam alanı oldukça geniş. Şimdilik sadece İstanbul Teknik Üniversitesi’nde açıldı. 4 yıllık programa 40 öğrenci alınacak.

YAZILIM GELİŞTİRME: İhtiyaç duyulan duyulan bilgisayar programlarının, yazılımların, kodlarını kullanarak ürün geliştirilmesine yönelik bir alan. 4 yıllık. Toplam 2 devlet üniversitesinde var. 36 öğrenci alacak. 

ÇOK BOYUTLU MODELLEME VE ANİMASYON: 2 yıllık önlisans programı. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde var. Toplam kontenjan sayısı 41 ( Türkiye’de bulunan Üniversiteler arasında sadece AYBÜ’de mevcuttur )  

DİJİTAL FABRİKA TEKNOLOJİLERİ: Bu yıl açılan 2 yıllık programlardan biri. Üretim verimliliği, anlık takibi ve uzaktan müdahale edilebilmesini sağlayan otomasyon sistemleri ile donatılmış fabrikalara dijital fabrika deniyor. Şimdilik sadece Ankara Üniversitesi’nde var. 41 öğrenci alınacak.

ENGELLİLER İÇİN DESTEK PROGRAMI: Engelli bireylerin hayata ve üretime kazandırabilmek için onlara yardımcı olacak profesyoneller yetiştiren bir program. Bu yıl açıldı. Toplam 4 devlet üniversitesinde var. 2 yıllk program. Kontenjanı 90. 

İNSANSIZ HAVA ARACI TEKNOLOJİSİ VE OPERATÖRLÜĞÜ: Bu yıl açılan 2 yıllık bir önlisans programı. İstihdam alanı oldukça geniş. İHA operatörlüğünden, haritacılık işlemlerine ve hava fotoğrafçılığına kadar geniş bir iş alanı mevcut. 4 üniversite var. Kontenjanı 142.



Eğitim Haberleri